Irkutsk & Baikal walk-around

Irkutsk este unul din cele mai mare orase de pe ruta trans-siberiana, in apropeire de Baikal, cel mai adanc lac din lume. Pe langa ca e cel mai adanc, nu vezi celalalt mal cu ochiul liber - it's huge, parca esti la mare; de altfel, rusii considera Baikalul ca fiind marea lor in putinele luni cu vreme propice. Din cate am inteles vara inseamna in jurul a 30-35 grade iar iarna -20 e cald, -30 ar fi ok :) Orasul este la 5.100 KM de Moscova (adica 4 zile cu trenul) si are aproape 600.000 de locuitori.

Fiind o zona muntoasa foarte frumoasa, sunt foarte multe agentii locale care ofera fel si fel de tururi custom made - trekking, mountain biking, rafting pe unul din multele rauri locale, etc - pe timp de vara, iarna cea mai populara distractie fiind dog-sledding!

Am avut o zi de petrecut in Irkutsk, deoarece agentia intelesese ca turul nostru incepe cu o zi mai tarziu, asa ca am sarit intr-un minibus cu directia Litvskaya, cel mai apropiat orasel la marginea lacului - ~60km - 100 ruble/2.5 EUR. Am prins vreme bune asa ca ne-am pus pe facut poze; am mancat, baut, fumat o tigara pe malul lacului si am intins-o.

Lake Baikal 2010


Asta a fost toata baia in lac pentru ca dupa 10 secunde nu-mi mai simteam talpa de rece


Rusia e o tara destul de greu de vizitat pentru ca toate sunt scrise in limba rusa peste tot, fara exceptii, ca si cum limba engleza ar avea ciuma bubonica si nu cumva sa se molipseasca. Ar fi ok daca ar fi macar o persoana din 50 care sa o rupa si pe engleza. Nu am jucat mima la munte cat am mimat diverse chestii in Rusia :)
Masinile sunt 80% de productie japoneza, second sau third hand, cam cum eram noi cu nemtii. Asa ca 80% din masinile de pe strazi sunt Toyota, Mazda, Honda sau Suzuki si au volanul pe partea dreapta. Si sunt niste jafuri poluante. Restul 20% il constituie eterna si nemuritoarea Lada plus masini noi pentru cei care-si permit.

Sa dau si cateva preturi locale:
- 1 litru benzina - 25 ruble / 0.60 EUR
- 2 litri esenta vietii / licoarea eternei tinereti - 80 ruble / 2 EUR
- 1 pachet tigari Parliament - 60 ruble / 1.5 EUR (daca stiam nu ma caram cu doua cartuse)
- salariul minim - aprox. 260 EUR
- bilet avion Irkutsk - Moscova - salariul pe o luna
- 1 bilet tramvai - 10 ruble - 0.25 EUR

Rusia fiind cea mai mare tara din lume, social vorbind treburile stau putin altfel decat la noi. Moscovitii nu prea calatoresc pana la Irkutsk si nici viceversa, pentru ca avionul e 'very expensive' si trenul face 4 zile dus, tot atat intors. Deci e cam fiecare cu a ma-sii, unde te-ai nascut, pe acolo stai toata viata.

Fauna locala

Outside Irkutsk military museum - in Rusia armata este obligatorie - 2 ani daca nu ai facultate, un an cu facultate, super oferta

O lista cu atributele mele in lb. rusa, le-as si traduce, dar nr. 7 e 'modest' si nu-mi permit

Angara - raul care trece prin Irkutsk

Writing to you people!

Read Users' Comments (2)

2 Response to "Irkutsk & Baikal walk-around"

  1. Iulia Gus, on 29 iulie 2010 la 04:51 said:

    We got the postcard!!!!

    Ai propriul tau dulap dedicat vederilor. Asteptam pe urmatoarele!

  2. totoeskhoo, on 17 august 2010 la 19:46 said:

    Hahaha, acum am vazut commentul. Bun, faceti loc, ca mai vin altele!

Trimiteți un comentariu

 
toateBlogurile.ro VOTEZI la roblogfest 2011