Dubai, nu-i bai (part 1)

Salutari de pe plaiuri (mai) insorite. As fi vrut sa zic de pe pasuni mai verzi, dar singurele pasuni verzi sunt artificiale si verdele se intretine cu greu in Dubai.

Pentru ceva timp m-am mutat cu catel, cu purcel, rucsac si portofel in Dubai. Cu employment visa pregatita, contractul semnat si biletul de avion Qatar Airlines am plecat din Bucuresti in hanorac, era innorat si ploios. Am zburat spre Dubai via Doha, Qatar. Cateva ore mai tarziu aterizam in Dubai. 20 minute printr-un aeroport enorm pana la formalitatile vamale, scanat retina, colectat bagajul si afara la tigara.  Prima senzatie de UAE: m-a izbit o caldura care mi-a adus aminte de Hong Kong in plina vara.



Scurt istoric & prezentare

Sa incepem cu putina demografie - indieni 51%, pakistanezi 16%, restul -filipinezi nu se stie sigur, dar cel putin cat pakistanezii, o mana de europeni (majoritatea nemti pe pozitii manageriale), niste americani, doua-trei sacose de britanici si cativa Emirati, probabil in jur de 11-12%.

Why like this? Pai pentru ca pana acum cativa ani aici era praf si pulbere; ok, brusc avem bani sa ne tragem oras de 7* - cum facem chestia asta cel mai ieftin? Ah, stiu! Pai cat e un dirham in rupii? 15. Pai cat e un salariu mediu in India? pai vreo 6000 de rupee. Pai cu 600 dirhami(164USD) facem mana de lucru cat sa ne construiasca 14 Dubaiuri. Zis si facut!


Doar ca s-a construit prea mult. Si prea repede. Acum era nevoie si de oameni care sa populeze toata treaba asta, asadar s-a ajuns la statisticile de mai sus. Cand plecati spre Dubai pregatiti-va de o incursiune in FilipIndia.

Cand vine vorba de petrol, grosul Emiratelor Arabe Unite (pe numele lor Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah si Umm al-Quwain) zace in Abu Dhabi, cu doar 3% din total in Dubai. Fujairah este portul prin care tranziteaza tot petrolul UAE, iar restul emiratelor sunt un fel de Ploiesti, Targoviste, Botosani si Zimnicea. Adica sunt intretinute din banii celor trei frati mai mari mentionati mai sus.

Asa cum probabil ati mai auzit, Dubai este un Disneyland pentru vecinii UAE si nu numai, pentru ca este o pata de libertinism combinat cu conservatorism astfel incat distractia sa mearga mana in mana cu traditiile, pe fondul unei perpetue cresteri economice. Hai c-am zis-o.
Tot auzi chestia asta - mai pe Discovery, mai pe net, mai citesti prin ziare, insa pentru a realiza concret ce inseamna asta trebuie sa locuiesti in Emirate, sau cel putin sa faci o vizita de o saptamana dupa ce ai locuit intr-o alta tara araba, unde nu se fac compromisuri cu traditiile si legea sharia.

Ce este Sharia ?

Este 'calea', legea lui Allah, pe scurt un set de norme religioase si culturale care s-au integrat si in codul penal in majoritatea tarilor musulmane pentru a asigura puritatea populatiei, daca vreti.

Cateva exemple de lucruri care te pot duce in inchisoare / biciuire (in Dubai se da frecvent pedeapsa asta) s-ar regasi batjocura fata de cartea lor sfanta, ironia la adresa religiei lor, criticarea deschisa a dinastiei-emir(chiar si pe facebook), practicarea homosexualitatii, convietuirea sub acelasi acoperis a doua persoane de sex opus care nu sunt rude, practicarea relatiilor sexuale intre persoane necasatorite, practicarea gesturilor de afectiune in public - cum ar fi pupat pe obraz sau tinut de mana la cupluri, ebrietate in public, etc.

Si totusi te lovesti de mai-sus-mentionatele zilnic, pentru ca in Dubai lucrurile sunt mai calme din punctul acesta de vedere, datorita Emirului Dubaiului, pe numele sau Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum - a carui viziune nu poate permite cresterea economica prin turism si comert global cu masuri pe care restul lumii le priveste ca fiind draconice.
Asadar trebuie sa te raporteze cineva pentru 'ceste pacate astfel incat sa patesti ceva. Caz in care e nasol. Altfel, don't ask, don't tell, everybody's happy.

De Craciun am facut plaja fara probleme, ceea ce e un mare atu. Ziua sunt in jur de 25-27 grade celsius iarna. Principiul basescian 'iarna nu-i ca vara' se aplica, desigur, si aici, vara fiind uneori insuportabil de cald si plamanii fac un adevarat efort sa traga aer, insa tot se face plaja si toate locatiile/atractiile sunt numai bune de vizitat 365 de zile pe an.


De Craciun, pe plaja in loc de brad


Dubai este intins pe coasta, fiind un oras liniar mai degraba, avand la un capat portul Jebel Ali iar la celalalt Dubaiul vechi, cu cartierele Deira, Karama, etc. De la un cap la altul trece o sosea neteda ca-n palma cu 6 benzi pe sens, Sheikh Zayed Rd. (denumita dupa cel care a initiat dezvoltarea emiratelor, tatal lui Sheikh Khalifa, presedintele UAE, emir al Abu Dhabi) iar in paralel o linie de metrou complet automatizata.

Drumurile publice sunt ca in palma. In 8 luni am identificat o singura strada cu niscaiva denivelari, iar traficul rutier este destul de fluidizat. Asadar mersul pe jos se practica doar in Dubaiul vechi; pentru ca toata lumea are masina sau transportul asigurat cumva, iar distantele intre A si B, indiferent de unde pana unde te duci, sunt cam incomode pentru mersul pe jos. Nu e ca la Paris sau Viena sau Bucuresti sa respiri orasul de acasa pana la banca sau la magazin. De asta uneori mi se pare ca Dubai este un oras fara suflet, sau cel putin cu unul foarte tanar.

 Urmeaza statia Burj Khalifa / Dubai Mall, peronul pe partea dreapta

Dupa ce vazusem acest Palm Jumeirah de 'n' ori la tv prin documentare, normal ca abia asteptam sa trag o fuga la pomul laudat. Se poate merge acolo cu masina sau cu monorail, un fel de metrou suprateran (fara conductor, normal, doar nu suntem in epoca de piatra). 
Pentru cine nu stie povestea Palmului - Dubaiul este un oras liniar, de-a lungul coastei. Cum deja se intindea prea mult si devenea impractic sa-l tot lungesti atat, s-a dragat nisip din larg si s-a depozitat langa coasta pentru a forma celebrul palmier de nisip. 


Oricat l-ai vedea la televizor sau prin brosuri/reviste, nu te-ai astepta sa fie ATAT de mare. It's huuge! Pe frunze sad diverse case cu preturi piperate, blocuri rezidentiale la fel de ieftine, in capat este Atlantis Hotel (ca in Bahamas) iar de-o parte si de alta fie tocmai s-au terminat de construit diverse hoteluri (Zabeel Saray, Kempinski), fie sunt in lucru de zor (Trump, alt Kempinski, etc).

Moneda U.A.E. este dirhamul si este raportata direct la dolar, astfel incat 1USD = 3,65AED, deci aprox. tot atatia RON. In UAE nu se practica taxe. Deci nu exista TVA, impozit pe profit/venit/masina/casa etc. Singurul downside este ca daca vrei sa incepi o afacere in tara trebuie fie sa dispui de minim 40,000USD fie sa te asociezi cu un Emirati national. In fine, cheltuim in medie:
- 1 pachet de tigari - 6AED / 6RON
- 1 litru de benzina - 1,5AED/1,4RON (desi e o benzinarie la granita cu Oman unde costa 0,8/litru)
- abonament lunar Internet - 420AED/410RON (viteza nu e nemaipomenita si unele pagini sunt banate)
- 1 litru de coca cola - 3,5 AED
- 1km cu taxiul - 1,5 AED (desi trebuie sa platesti minim 10, chiar daca totalul cursei e sub 10)
- 1 apartament in zona buna, in bloc cu piscina, fitness, sauna, parcare - 6,500 AED/luna sau 75,000 pe an, utilitati (si Internet) incluse
- 1 meniu Big Tasty (McD) - 22AED  sau 24AED supersize

As fi tentat sa zic si de salarii, insa e o sabie cu doua taisiuri. Sunt companii multinationale prezente in Dubai care intr-adevar platesc regeste, insa sunt si companii care angajeaza in masa, oferind un salariu de 2-3,000AED plus cazare/masa. Cazarea/masa fiind impreuna cu alti 2-3, intr-o locatie foarte ok ce-i drept. but still .. parca mai degraba as lua 9,000aed pe barba mea decat 3,000 impreuna cu altii (da Vodafone, sunt egoist). Depinde unde ai norocul sa nimeresti :)

La polul opus (dar opus, nenica..) sunt Emirati nationals. Va amintiti, cei 11-12% din populatia locala. Ei primesc bani de la guvern si nu trebuie sa munceasca; decat daca vor. Si daca vor, numai in functii guvernamentale sus-puse. Mai sunt si prin companii detinute de stat, strict la nivel upper-management. Si desigur, nu stau 10-11 ore pe zi la lucru ca noi muritorii, ci maxim intre 9 si 13.

Totusi, mie cel putin mi s-au parut foarte capabili. Si amabili. Si deschisi. Atata timp cat nu ai nimic personal de impartit cu ei sau cu Mohammed, let's do business. Sunt foarte bine educati si nu am intalnit vreun emirat sa nu vorbeasca engleza fluent. Majoritatea au si investitii serioase prin te-miri-ce tari, deci cand se termina petrolul sunt asigurati. Totodata guvernul UAE are un program prin care daca nu ai casa, primesti casa - moca. Nu ai masina, primesti masina. Tot moca. Totul e sa fii emirat get-beget.

In general, In Dubai se poate gasi 'cel mai mare..', 'cel mai lung..', 'cel mai luxos' 'cea mai...' etc. Intelegeti ideea - baietii nu prea merg cu jumatati de masura. Acum, o cladire inalta de 1km nu e neaparat refularea datorata unui complex de inferioritate al masculinitatii. Domn'le daca ai bani, de ce nu?

Dar despre ce avem de facut/vazut/vizitat in Dubai vedem in posturile urmatoare. Pana atunci, poze.

Bucuresti-Dubai via Doha, aprox. 6 ore
Sute de filme/seriale si jocuri in tetiere la economy class (Qatar Airlines)
... si nici cu pranzul nu mi-e rusine :)
Ok esti mai amarat si mergi cu autobuzul, dar si-asa doar n-o sa stai in soare. Statiile au aer conditionat la discretie.
De asemenea si metroul
Dubai Marina Yacht Club

Marina by night
 

Burj Khalifa refuza sa intre tot in cadru
 



La Mall of Emirates, partia de ski indoor
afara sunt 40 de grade si inauntru ninge
.. dotata mai bine decat la Predeal :)

Cu John Travolta varianta emirata
prin Madinat Jumeirah
 

vedere la locul de munca
partia de ski vazuta de afara
 

Burj Al Arab (urmeaza intr-un post special;-) )



cam asa arata Dubaiul vechi
Intre timp lumea buna s-a mutat in partea noua, dar cartierele vechi inca sunt arhipopulate
Amintiri dinainte de petrol :)
 

la un CiCo in Karama, unul din cartierele vechi ale Dubaiului, home to the famous ...
Karama Gold Souk. Istanbul si Marrakech insumate ar face
 cat jumatate din bazarul de aur de aici
Podul suspendat de la Grozavesti, vazut din Burj Khalifa
 

La o sueta langa Burj Al Arab
Atlantis The Palm - complexul hotelier din capatul insulei 'The Palm';
  mai are un frate geaman in Bahamas si pe langa hotel
 se mai lauda cu un super waterpark, delfinariu, restaurante, cluburi, etc
sa luam Rolls-ul spre casa.. ?
.. sau metroul?
 

Read Users' Comments (9)

9 Response to "Dubai, nu-i bai (part 1)"

  1. Adriana, on 6 iulie 2012 la 01:16 said:

    Chiar ieri vorbeam de Dubai in contextul in care am aflat ca un prieten urmeaza sa emigreze acolo. Si ma intrebam cat de usor poti sa te obisnuiesti cu artificialul din jurul tau. Caci asa mi se pare Dubaiul. Foarte interesat de vizitat, dar nu stiu daca si de locuit. La tine cum a fost tranzitia?

  2. totoeskhoo, on 16 iulie 2012 la 07:56 said:

    e nasol in primele saptamani overall,nu ai acces la multe chestii(net de ex) dar se rezolva odata cu obtinerea vizei. In rest,in 2-3 luni esti de-al locului in functie de prietenii pe care ti-i faci.

  3. sejur dubai, on 13 septembrie 2012 la 06:56 said:

    felicitari pentru articol si mai ales pentru pozele postate

  4. destinatii exotice, on 20 septembrie 2012 la 06:15 said:

    Dubai-ul este una dintre cele mai interesante destinatii de vacanta. Imaginile postate in articol sunt superbe.

  5. Anonim, on 26 februarie 2013 la 08:04 said:

    Niciodata nu am avut rabdare sa citesc prea multe informatii despre Dubai:)Nu e o destinatie care sa ma atraga foarte mult, dar articolul asta l-am citit cap coada si mi-a placut tare mult.

  6. Bob. b-(, on 29 decembrie 2013 la 13:12 said:

    Foarte dragut articolul, si util totodata! Abia astept sa fac si eu cateva poze acolo! :)

  7. Anonim, on 21 mai 2014 la 10:32 said:

    hi

  8. Anonim, on 8 iulie 2014 la 02:43 said:

    buna. am si eu cateva intrebari... ai fost in Dubai si in lunile de vara, iulie-august? vreau sa plec si nu stiu daca in iulie este posibil ,in privinta caldurii ,sa mergi in Dubai? am vazut ca sunt cam 45-50 de grade.... care este atmosfera la temperaturile astea? se poate respira? ms

  9. ToX, on 27 august 2015 la 04:09 said:

    o sa intervin si eu ca proaspat rezident:
    - caldura e mai suportabila decat in Romania cand sunt 37-38 de grade, eu cel putin am si rinita alergica (probleme cu respiratia pe nas) si m-am obisnuit destul de rapid cu gradele, am ajuns aici pe 5 iulie
    - emiratezii primesc moka doar terenul de casa, nu si masina. mai au o optiune sa primeasca terenul moka + casa gata facuta, dar casa se plateste pe 25-30 de ani in rate.
    - unde lucrez eu am emiratezi si nu sunt in pozitii de management, ce-i drept, compania e detinuta de stat, si lucreaza 7-15 sau 8-16 (si eu la fel,dar am preferat a doua varianta de program). bineinteles vineri sambata liber, de Ramadan doar 6 ore pe zi iar de Eid-uri cate 3 zile libere daca nu sunt in weekend.
    - benzina s-a scumpit la 2.14 dhs, nu se mai subventioneaza de guvern
    - artificial neartificial, trebuie sa fim sinceri ca totul imprejur este nisip, iar oamenii au adus pana si porumbei. poate e putin dubios pentru noi cu cea mai bogata tara in vegetatie si fauna din lume raportata la marimea ei.
    - viziunea Sheikului este extraordinara, cel putin eu fiind un tip cu experienta vasta in IT, am ramas prost cand am vazut in cat timp imi pot face permis de conducere pe baza permisului din RO. aproxmativ 15 minute, cu tot cu bajbait la ce ghiseu trebuie sa ma prezint, si la ce tehnologie au.

Trimiteți un comentariu

 
toateBlogurile.ro VOTEZI la roblogfest 2011