"What happens In Amman stays In Amman"


Undeva de-a lungul istoriei, Iordania a lipsit de la ora in care s-au predat cursurile ‘trotuar’, ‘borduri’ si ‘pietoni’. E ciudat pentru ca unele cladiri au trotuar in fata lor, altele nu – iesi direct in strada. In capitala Amman, un oras de trei ori cat Bucuresti insa cu aproximativ acelasi numar de locuitori, nu este nimeni de gasit, asadar, pe strazi. Moneda – Dinarul Iordanian – da clasa atat dolarului cat si euro (1dinar=1.15eur). E interesant ca daca nu mai ai dinari, nu e musai sa cauti exchange office; aproape orice unitate comerciala accepta usd/eur si primesti rest in dinari, pentru ca peste tot este acelasi curs de schimb, pretty cool.
Mijlocul de transport preferat si uzitat intens este eternul taxi. Taxiurile galbene insa, pentru ca cele gri de la Al-Mumayaz sunt expensive. E de ajuns sa iesi in strada iar intre 2-5 minute inevitabil esti in taxi, iar o plimbare in medie costa 1.5-2 dinari.



Mai toate tarile arabe au traficul auto haotic dupa standardele noastre, insa aici se intampla ceva cu totul incredibil. Ai fi tentat sa crezi ca la scoala de soferi au cursuri de telepatie, pentru ca nu au nicaieri chestii inutile cum ar fi semne de circulatie sau semafoare. Si nu pentru ca nu si-ar permite – infrastructura per total e foarte bine ingrijita. In cate zile am stat in Amman nu am reusit sa inteleg cine, cum sau de ce are prioritate; e o ‘mica intelegere’ ce alimenteaza sarmul lumii arabe pretutindeni.
Am mai pasit prin tari musulmane, insa Iordania ocupa cu brio locul 1 cand vine vorba de conservatorismul localnicilor. Doamne fereste (sau Allah frereste, whichever works for you) sa te tii de mana pe strada; daca te pupi e deja blasfemie si risti sa fii batut cu pietre in piata publica. Nu domn’le, femeia la 4-5 metri in spatele barbatului, daca acesta este prezent. Daca nu, femeile in gasca, infasurate pana in dinti. Ok, femei ascunse in totalitate de fel si fel de panze, dar acum parca intrasem fara sa vreau pe usa unui fan-club Batman :). Insa Joker nu mai aparea ..
Cum ziceam, nimeni pe strazi. Populatia este atent concentrata in malluri (Amman Mall, Plaza Mall, Mecca Mall, etc). Cam asta reprezinta atractia principala. O plimbare prin centru mai adauga aparatului foto Citadela, Amfiteatrul Roman din vremuri demult apuse, Walakat Street (acest Magheru de Amman) plina cu magazine sau moscheea Abdullah I. Alte plimbari in cutia metalica pe patru roti te pot duce la Marea Moarta in vreo ora sau la Petra in trei ore.
Souk Jara, bazarul central - chestii colorate gata de ingerat

Amfiteatrul Roman(esc?)


Taximetristii – baieti simpatici
Sunt convins ca la urmatoarea generatie reproductiva, multi dintre copiii lor vor avea a treia mana conform genelor in continua evolutie a urmasilor nostri, deoarece nu am avut parte de taximetrist care sa nu vorbeasca la un telefon si un altul sa sune in draci; asta in timp ce trebuie sa schimbe vitezele si sa invarta volanul. Eh, cu volanul mergea, ca-l mai tineau cu burta sau cu pieptul. Ai crede ca pe langa taximetrie fac outsourcing pentru vreun call-center sau tranzactioneaza de zor la bursa.
Baiat politicos din fire, la urcarea in taxi zic ‘salaam alekum’ urmat de unde am nevoie sa ajung. Si de aici diverse scenarii. O data nici nu i-am mai spus ‘no Arabic, English’, am dat din cap si am zambit vreo 10 minute cat a durat cursa in timp ce el turuia acolo iar eu il aprobam intr-o veselie; mi se parea incredibil si nu aveam cu cine sa rad. Am platit la final si i-am zis ‘shukran’/multumesc abia abtinandu-ma sa nu rad. Altul a povestit tot drumul despre ‘deep love song’ ce-i umplea masina de poluare fonica si cele 8 foste sotii ale lui; data viitoare se insoara cu o straina, nu mai vrea Iordanience. Intr-o seara cautam bautura (care nu se gaseste asa in orice magazin) si cand a auzit baiatul ‘spirits shop’ – ‘spirits? ghosts?’ ‘hmm, no, to drink, spirits shop, alcohol’ ‘oh yes, ok ok I take you my friend’ J. Un alt baiat o rupea pe engleza dar cam slab la geografie si istorie – ‘where from?’ ‘Romania’ ‘hmm, yes, Romans very good fighters in our history’ – nu i-am mai zis ca Romania nu e Roma si ca nu i-am ocupat niciodata regatul, dar ne-am inteles ok.
Cand in Bucuresti ploua si e frig, la doar doua ore prin aer poti afla cum se simt gogosarii intr-un borcan cu muraturi, facand plaja la Marea Moarta. Trust me, e moarta moarta si isi trage numele plin de veselie de la faptul ca e atat de sarata incat nu traieste nimic in ea, asa cum am invatat la geografie in clasa a 6-a. La 33% nivel de salinitate, cand iesi din apa pur si simplu vezi sarea pe piele, iar daca nu faci dus imediat dupa apar tot felul de iritatii pe corp (celor mai sensibili, desigur, eu sunt antiglont). Aici poti alege un hotel cu felia sa de plaja privata, Amman public beach pentru tot poporu’ sau varianta de mijloc, ca Amman Beach Resort - intrarea e 15 Dinari cu acces la plaja, piscine, restaurant, magazine etc. Din Amman se poate inchiria microbuz Jett pentru inca 15 Dinari dus-intors.




Initial microbuzul opreste si la ‘baptism site’, unde baietii inventivi spun ca ar fi fost botezat Iisus si deci e loc de pelerinaj in toata regula, amenajat pompos. Culmea, o tara musulmana pana in crestetul capului scoate bani din obiective crestine. Daca stam putin sa cautam poate gasim si noi pe Lipscani casa in care si-a pierdut Mahomed virginitatea :) Bad joke, I know.
Microbuzul - piele & stuff, 1st class


Marea Moarta - sare la mal, 22cm, creste
Cum se ajunge?
- Direct cu Tarom pentru vreo 350-400 EUR, sau chiar in jur de 220 cand apar oferte ad-hoc;
- Bucuresti-Damasc la vreo 200 EUR, iar din Damasc shared taxi direct din aeroport; in functie de noroc poate dura doua ore pana la gasirea partenerilor de drum, dar pentru inca 12 EUR/10 Dinari esti in Amman in maxim trei ore, cu tot cu formalitatile vamale; exista si varianta autobuzului, insa dureaza mai mult, in special la trecerea granite siriene;
- Cea mai ieftina variant, cum povestea Imperator intr-un post, overland din Bucuresti via Istanbul-Aleppo-Damasc - dureaza mai mult, dar daca ai mai mult timp decat bani, merita.
Stomacul si papilele gustative cu siguranta nu se plictisesc, atat cand vine vorba de kebab sau shaworma cat si dulciuri. Dish-ul national se cheama ‘mansaf’ – carne de miel in iaurt fermentat si orez, asezate pe un aluat putin mai gros decat lipia mioritizata; am dat insa pas, nefiind mare fan miel. Cu 3-4 Dinari esti aranjat in stil oriental, fie ca optezi pentru fast-food, street food sau ceva gatit acasa.
'killed by lethal injection as per texas legislation'
'gased to death as per nazi beliefs'

Una peste alta nu e un loc in lumea araba in care miroase atat de bine ca in Istanbul la fiecare colt, nici la fel de agitat ca bazar/souk cum e Marrakech, dar este un loc plin de istorie (pe care insa deja v-ati obisnuit sa nu o prezint eu, altfel erati pe alt blog acum) si caracter pe care sper sa-l revad in curand, mai ales ca am sarit cu nonsalanta peste Petra :)
Salaam Alaikum!

Bonus - automatul de cafea de la OTP Sosiri :)
'the machine release rest', super

Read Users' Comments (15)

15 Response to ""What happens In Amman stays In Amman""

  1. varu, on 9 decembrie 2010 la 14:03 said:

    Cred ca esti primul turist din istoria Iordaniei care s-a dus in tara asta ca sa stea in Amman si n-a ajuns la Petra/Wadi Rum. :))

    Meriti un premiu de originalitate, dar oricum pacat ca n-ai ajuns la Petra/Wadi Rum, alta ar fi fost relatarea, mai entuziasmanta.

    Tot "mansaf" e cap de lista in toate birturile din Palmyra (Siria) si merita incercat, eu il gasesc delicios. Parerea mea.

    Daca Iordania ti s-a parut conservatoare, Arabia Saudita in ce liga joaca? Eu spun ca dintre tarile din Orientul Mijlociu Iordania e una dintre cele mai putin conservatoare si e foarte deschisa spre stilul de viata occidental. Poti sa bei alcool (scump, dar poti), sunt cluburi in Amman (nu ca as fi fost in vreun club cat am stat acolo, dar se poate), vezi etichete si cu litere europene, sunt localuri gata sa imbratiseze stilul omului occidental etc.

    Iar Istanbul n-are nicio treaba cu lumea araba, asta e o chestie pe care vroiam sa o zic la multi: daca ai fost doar in Istanbul nu se cheama ca ai fost in Orient dupa parerea mea. Diferenta dintre bazarul din Istanbul si souqul din Alepo e uriasa ca 'miresme', ca mod de a integra bazarul in viata cetatii, ca rolul lui pentru populatia locala. Bazarul din Istanbul e creat pentru turisti occidentali, e un show turistic. Souqul din Alep e facut in primul rand pentru localnici, ca se mai nimeresc si turisti rataciti pe acolo, e alta poveste.

  2. varu, on 9 decembrie 2010 la 14:06 said:

    Sa nu se inteleaga ca as fi in dezacord total cu ce ai scris tu, prezentarea a fost amuzanta, mi-a placut, eu am mai adus niste completari pe ici, pe colo.

  3. totoeskhoo, on 9 decembrie 2010 la 14:24 said:

    nicidecum varule, aprob orice completari :)
    Accept cu onoare titlul de 'primul turist care n-a fost la Petra' n-am fost la Petra/Wadi Rum pentru ca tin mortis sa am doua posturi din Iordania, si la urmatorul o sa fie si Petra :)) cand - nu stiu, dar o sa fie ..
    Publicul sa stie ca ne-am intalnit in avion amman-damasc, ce mica e lumea!

  4. VertAnge, on 10 decembrie 2010 la 07:59 said:

    O experienta memorabila! M-a distrat teribil faza cu taximetristul care te-a luat drept localnic si ti-a povestit cate in luna si in stele. :)

  5. Imperator, on 11 decembrie 2010 la 08:12 said:

    Am si eu una cu un taximetrist in Amman... ultimele ore, mai aveam foarte putini dinari si imi calculez ca nu am destui pana la aeroport... Asa ca decid sa iau taxi pana la autogara si de acolo cu autobuzul (timp garla, oricum Taromul decola pe la 3 noaptea). Urc in taxi, intru in vorba cu taximetristul care e palestinian.. Ii zic ca sunt roman, ma intreaba de Ceausescu, de ce l-am impuscat, in fine... Ma intreaba ce caut la autogara, ii zic ca iau autobuzul de acolo spre aeroport ca nu mai am bani... Nu s-a gandit nici un moment si imi zice "Ceausescu a vrut sa ajute poporul palestinian. Nu a reusit, dar a incercat. Si pentru asta il respect... Tine-ti banii sa bei un suc in aeroport, te duc gratis in respect pentru Romania".. Shukran !

  6. Imperator, on 11 decembrie 2010 la 08:12 said:

    Acum vad ca erai in tricoul ala nemuritor cu Pepsi...

  7. totoeskhoo, on 11 decembrie 2010 la 12:45 said:

    @VertAnge, multumesc :)
    @Imperator :)))) foarte tare; intr-adevar, pe ruta asta pilotii tarom au program de lilieci.. tricoul e deja emblematic, ce sa mai - poate il scot la licitatie :))

  8. sondaje de opinie, on 11 decembrie 2010 la 13:47 said:

    Ai o viata de invidiat :) Mi-a facut placere sa-ti descopar blogul.

  9. Anonim, on 25 decembrie 2010 la 05:28 said:

    Ai fost cu Mira ca in calatoria asiatica ?

  10. totoeskhoo, on 28 decembrie 2010 la 07:16 said:

    @anonim - nu .. :)

  11. vert, on 11 ianuarie 2011 la 10:29 said:

    :))' Daca stam putin sa cautam poate gasim si noi pe Lipscani casa in care si-a pierdut Mahomed virginitatea :) Bad joke, I know. '

    Multumesc pentru ca imparti si cu noi.Noroc !

  12. Unknown, on 11 martie 2011 la 02:32 said:

    1. Alcool. Preferabil sa intrebi taximetristii/localnicii despre AMSTEL (AMESTEL) shop in loc de spirits. Oricum e scump (cam 2.5 Eur/1 bere). In zona libera Aqaba e 1.3 Eur/1 bere. Free shop-ul e pe TUNIS street, dar poti sa-l vizitezi doar o data (iti marcheaza viza)
    2. Baptism site. Am fost si in Iordania si in Israel. Parerea mea (de ateu) este ca cel din Iordania este locul real (oricum, acum e la 100 metri de albia raului Iordan :) Cred, mai degraba, ca israelienii sunt "baietii inventivi"
    (http://blogs.reuters.com/faithworld/2009/05/07/jordan-amasses-evidence-for-claiming-jesus-baptism-site/)

    3. Pt. postul tau nr.2. Cele mai interesante locuri din Iordania sunt de departe Petra/Wadi Rum/Aqaba (diving pe plaja de sud)/Wadi Mujib/Izvoarele calde de la Ma'in, etc. Amman-ul e destul de anost.

    4. Transport. Malev are zboruri directe din Budapesta la preturi mult mai mici ca Taromul (incepand de la 250 EUR). Din Bucuresti cred ca si Turkish HY sunt mai ieftini, dar cu escala.

    Numai Bine!
    Mircea Hava

  13. TuristRO, on 23 aprilie 2011 la 00:04 said:

    "*Protect eye and mouth from Watre "

    From Watre zici, huh ?
    Bine mai, pai asa sa fie :))

  14. Anonim, on 28 august 2011 la 02:49 said:

    Mi-a placut foarte mult postarea ta, m-am amuzat copios. Si personal consider ca "cele mai interesante locuri" sunt cele pe care doresti TU sa le vezi si nu cele pe care le indica altii ;)
    Mi-a sarit cafeaua pe tastatura la faza cu magazinul de "spirite" :))) Pai trebuia sa il lasi sa te conduca.....poate gaseai Lampa lu Aladin
    Cat despre conservatorism si eu cred ca iordanieii sunt FOARTE conservatori . Iar Saudi Arabia care este o monarhie absolutista guvernata de principiile Shariei - nici nu are rost sa o comparam...cu alte state

  15. Anonim, on 15 mai 2013 la 16:18 said:

    Concеrning сash ѕtrategy, yоu can fіnd thiѕ thought out рrіces adԁitionally, the unforeseen
    billѕ ωhich uѕually ѕlidе upωаrd
    stealthily chооѕing us totаlly ignorant.
    To іllustгate, you сould face thе nеcessіty to go to a pоωеrful troubled cousin utilіzіng your
    spousе and chіldrеn oг maybе replаce the аctual domestic ρlumbing іn yοur reѕіdenсe.
    Үour automоbіle coulԁ reduce anԁ mау еven call for leading
    vehiсlе rеpаirs аnd / oг уou will
    and your familу new membeг may pеrhaρs fаll gruesome neeԁіng іnstаnt medісal help.
    Еveгу one of these maκe a tоll uρon your гesourcеs and you may demand еmergency inсome in
    orԁeг to ωavе onе above untіl finally future cash advаnсe.
    Thiѕ ѕіte offегѕ useful fast pауԁay lοans
    thаt wіll people coрe with wіth
    money uncomfortable eventѕ.

    doeѕ a great job by iԁentical the propeг loan сompаny аіded by the client
    during haѵe. Εvеryone ѕee the
    value сοnnесted ωіth еmploуing loan credіtοrs
    that aге trustworthу, eхpeгt in aԁdіtiοn to hοnеst.

    Υou receive tіme аnd еffort controllіng lοan compаniеѕ wіth
    regаrd to cοmpetence prevіοusly lіke these folks in thiѕ ρarticulaг
    netωork. We prονide a рerfect ρodium
    if уou want to go for a suitable bank аccοrding to your unique wаnts.


    Fеel fгee to visit my blog pοst ::
    kredyty na dowod osobisty

Trimiteți un comentariu

 
toateBlogurile.ro VOTEZI la roblogfest 2011