Si-am incalecat o sa ...

Si v-am spus povestea asa! Ultimul post din seria Asia Centrala & SE,
incununata de un lung zbor.


Intre insula din postul anterior si Kuala Lumpur sad 9 ore de autocar, asa ca ma indrept cu apratul foto plin, portofelul surprinzator de greu in urma proaspetei tranzactii insulare (bye bye playstation portable, it was good to press your buttons), cu ganduri mioritice si mai batran cu un an spre Kuala Besut, satul de unde se pleaca spre insula Perhentian si viceversa.

Sunt doua curse spre KL, una dis de dimineata 07:30, atent sincronizata cu barcile ce fac ture intre sat si insula, alta seara la 20:00 parca. Ajungem in statia respectiva, insa surpriza - nu mai sunt locuri pentru cursa de dimineata. Night bus only... asta e! Localnicii foarte funny si saritori, dornici de vorbit engleza, ne intorceau priviri crucis cand intrebam de McD/KFC (ne gandeam la retele wireless) insa am gasit si net. Am frecat menta vreo doua ore pana am luat o camaruta intr-un fel de guesthouse adiacent statiei pentru vreo 25 de ringgiti/ron.

Dupa un pui de somn si un dus, am plecat spre KL, iar in jur de 5 dimineata asteptam in fata unui hotel sa porneasca metroul:

Tips appreciated :p

Guess what? McDonald's NU te-asteapta mereu; sau uneori te-asteapta cu lanturi pe usa :)

Am ajuns asadar la aeroport, LCCT - Low Cost Carrier Terminal, pestera celor de la AirAsia, pentru zborul spre Londra-Stansted. Intr-un Airbus A340-300. Ca de obicei, toate bune si frumoase, inclusiv stewardesele. Am capatat o afinitate pentru stewardesele imbracate in rosu :) Serviciile excelente, no complaints, no trouble.

Doua mese incluse mai tarziu, nedormit (ca a fost lumina tot zborul) aterizam pe Stansted; bus pana in Luton; check-in la cel mai ieftin hotel (easy hotels) si totodata cea mai scumpa cazare din tot turul; somn de voie; taxi Luton Airport 5 lire; Blue Air - Bucuresti.
E un adevarat soc sa vii dintr-un loc in care tocmai ai dat 1 leu pe un sandwich iar in Londra e 10 lei, acelasi sandwich. Dar asta este, inainte cu poveste. Blue Air ne-a asteptat la aeroport cu o janghina de MD-82 inchiriata de la Jetran - ma uitam in sus si vedeam fire printre panouri, geamurile erau un fel de jeg intarit inca din paleolitic, zgariate, etc. Flight crew-ul era format dintr-o tanti cu alura vanzatoarei de la buticul din coltul blocului pe care-l avem cu totii si un nene semi-amabil nebarbierit. Eh, ce conteaza, puteai oricand sa cumperi un pliculet de 3 in 1 la doar 14 RON si te linisteai.

Am stat ceva ore prin avioane, asa ca m-am jucat si cu aparatul foto:






More anything? More everything!



Vecinii de vagon


Business Class. Well, maybe if you would've worked a bit harder...

Cateva kg de Europa pozata prin hublourile Blue Air, imagini usor alterate acasa





Turul in cifre

Am trecut prin 10 valute: leul greu, rubla ruseasca, torongul mongol, yuanul chinezesc, dolarul hong kong, dongul vietnamez, rupia indoneziana, ringitul malaezian, lira sterlina si nu in ultimul rand, euro cel de toate zilele. Din cate pot eu spune, in majoritatea locurilor vizitate dolarul american beneficiaza de curs mai bun decat euro contra monedei locale. Totodata tigarile sunt o moneda sociala deosebita - make friends with everyone - mai ales in Mongolia.

Distante parcurse in linie dreapta, fara a lua in calcul mersul pe jos de zi cu zi:

Tren:

Bucuresti - Moscova 1498 km
Moscova - Irkutsk 4200 km
Irkutsk - Ulan Ude 232 km
Ulanbataar - Beijing 1621 km
Beijing - Guangzhou 2115 km
Guangzhou - Nanning 505 km
Nanning - Hanoi 322 km
======================
total tren: 10493 km

Autobuz/duba/masina mica:

Irkutsk - Baikal/retur 120
km
Tur Rafting 230 km
Ulan Ude - Ulanbataat 438 km
Tur Mongolia 2000 km
Beijing - Badaling x2 500 km
Guangzhou - HongKong x2 280 km
Hanoi - Halong x2 300 km
Tur Bali 400 km
Sanur - Probolinggo/Bromo 310 km
Probolinggo - Jogja 313 km
Jogja - Templu x2 80 km
KL - Kuala Besut x2 630 km
Londra - Luton 47 km
========================
total roti: 5648 km

Barca (rafting, transport ferry)

tur ha long bay 150 km
ferry Bali - Java 3 km
kuala besut - perhentian x2 40 km
rafting Irkutsk 100 km
========================
total pe apa: 293 km

Avion:

Hanoi - Kuala Lumpur 2035
km
KL - Denpasar Bali 1991 km
Yogyakarta - KL 1551 km
Kuala Lumpur - Londra 10536 km
Londra - Bucuresti 2088 km
========================
total cu aripi: 18228
km


Grand Total: 34.562 km

Mi-am innoit garderoba de tricouri cu trei exemplare:

Si magneti, chopsticks, bani de tot felul si alte tampenii pe care le pastrez:



Pe masura ce avansam si verificam blogul, am ramas placut surprins sa vad numarul de accesari si multumesc celor care-l citesc; nu pot decat sa promit ca relatarile mele, pozele si locatiile asa cum le percep eu vor continua. Poate si retrospectiv, caci mai sunt in tolba, dar si viitoare destinatii - cat de curand, so stay tuned!

Read Users' Comments (11)

11 Response to "Si-am incalecat o sa ..."

  1. Anonim, on 5 noiembrie 2010 la 22:24 said:

    Foarte tare !!! Felicitari si la cat mai multe calatorii !!!
    Am "descoperit" blogul de putina vreme, asa k nu sunt tocmai la curent cu toate detaliile, dar vroiam totusi sa te intreb cat a fost tot trip-ul (cate luni) si aproximativ cu cati bani ai plecat de acasa (desi din proprie experienta stiu ca socotelile de acasa nu sunt aceleasi cu alea din targ). Si inca o intrebare...inafara de un plan basic asa de locuri de vizitat si zile de stat, ai facut si vreo rezervare in avans pe undeva sau ai avut ceva gen lonely planet ca sa te ghidezi pt cazare?
    Oricum...din nou felicitari si keep on travelling !!!

  2. totoeskhoo, on 6 noiembrie 2010 la 05:59 said:

    Ms, ms. Pai a durat 77 zile si da, socotelile din targ nu s-au potrivit cu alea de acasa, dar in sensul bun, adica mi-au ramas bani in cont. Bani de cheltuiala&cazari pe drum am cheltuit cam 1800eur plus dinainte vize+bilete alti 500eur, in total in jurul a 2300eur. Am avut dinainte biletele de trans-siberian printr-o agentie din uk si biletele de avion, in rest, Lonely Planet.

  3. VertAnge, on 8 noiembrie 2010 la 06:09 said:

    Frumoasa aventura!

  4. Raducoach, on 10 noiembrie 2010 la 23:16 said:

    Salut Tudor ,am si eu o rugaminte la tine daca poti sa imi dai si mie o solutie cum pot sa obtin viza de Vietnam,astept si eu o solutie de la tine si respect pentru ce ai facut.O sa imi fie un ghid bun pentru mine

  5. totoeskhoo, on 11 noiembrie 2010 la 16:28 said:

    @raducoach - te duci la ambasada Vietnamului, Str.C.A. Rosetti nr.35 (intre universitate si romana, la un mom. dat dreapta cum vii dinspre univ.), intre 9-12:30 L-V; eu la 9 eram acolo, abia se trezeau oamenii.
    Trebuie sa ai la tine pasaportul valabil si 30 USD parca era taxa. Nu mai tin minte exact cat e taxa de viza, deci mai bine da un tel inainte sa stii sigur - 0213110334. Iti vor da sa completezi un formular de cerere, cu datele tale personale si perioada vizitei.
    E important sa le arati un voucher de cazare - noi am rezervat online fara plata, am printat voucherul si a mers, n-au zis nimic, dupa care am anulat rezervarile. Totodata trebuie sa arati cum intri si cum iesi din Vietnam - bilete de avion/tren, altfel ti-o pot refuza.

    Iar in 5 zile lucratoare te duci din nou la ei si e gata viza :) Distractie placuta.

  6. Mirwoona, on 11 noiembrie 2010 la 23:51 said:

    @Raducoach
    pentru viza de vietnam nu ai nevoie de voucher de cazare. Noi nu am avut asa ceva.

    "Atentie, ni s-a spus ca trebuie sa venim personal la ambasada pentru depunerea actelor:
    - doua formulare si 2 poze (3x4) aplicate pe formulare
    - Pasaport valabil 6 luni
    - Extras de cont cu minimum 1000 USD
    - Copie dupa biletele de avion
    - Taxa Consulara de 30 euro

    Programul este martea si joia, de la ora 9 la ora 17, cu pauza intre 12 si 14. Intrand in tara cu trenul, si neavand biletele cumparate, am depus doar biletul de plecare din Hanoi. Am primit o chitanta cu care trebuie sa ne prezentam dupa o saptamana pentru ridicarea vizelor…in speranta ca nu intervine nicio problema :D

    Viza este valabila 14 zile de la data intrarii in tara."

    http://miraculoustravel.blogspot.com/2010_06_01_archive.html

  7. aloe, on 16 noiembrie 2010 la 05:37 said:

    frumoasa aventura ai avut

  8. raducoach, on 4 decembrie 2010 la 10:01 said:

    Multumesc mult pentru informatie,a fost ok cu vietmanezul de la birou,am viza,o sa imi fie de mare ajutor situl tau,pe 15 plec in Hanoi,Miruna multumesc si tie pentru informatie,in caz de icurcaturi o sa va urmaresc ghidul :))...felicitari pentru ce ati facut

  9. Raluca, on 5 decembrie 2010 la 00:45 said:

    V-am urmarit aventura prin Asia cu sufletul la gura :) Frumoasa descriere si felicitari pt curaj. Pe cand o noua calatorie si unde?

  10. totoeskhoo, on 6 decembrie 2010 la 03:02 said:

    Multumesc :) Momentan sunt la copt alte destinatii, retroactiv, iar pentru 2011 este in schita Africa, waka waka, so stay tuned :)

  11. Raluca, on 7 decembrie 2010 la 10:05 said:

    Ma gandeam eu ca urmeaza o africana :) Buna asa. Sper si eu ca intr-o zi cat mai apropiata sa-ti calc pe urme :P

Trimiteți un comentariu

 
toateBlogurile.ro VOTEZI la roblogfest 2011